Wodzisław Śląski położony jest w południowo-zachodniej części województwa śląskiego, w pobliżu granicy z Czechami. Miasto zajmuje powierzchnię ponad czterdziestu dziewięciu kilometrów kwadratowych i liczy czterdzieści osiem tysięcy mieszkańców.
Jak wygląda praca w gastronomii? Kogo potrzebują pracodawcy?
Jak branża gastronomiczna to przede wszystkim kucharze. Doświadczeni wirtuozi wyśmienitego smaku jako piersi znajdą zatrudnienie. To przede wszystkim kulinarni mistrzowie są poszukiwani przez wszystkich restauratorów, nie tylko w Wodzisławiu Śląskim, ale w ogóle wszędzie. Jak wiadomo, z gotowaniem dla dziesiątek, albo i setek gości dziennie nie poradzi sobie tylko i wyłącznie jedna osoba. Potrzebni są pomocnicy, którzy pod bacznym okiem mistrza zajmą się pomaganiem w przygotowywaniu posiłków. Nie trzeba mieć nawet jakichś szczególnych umiejętności, aby obierać setki kilogramów ziemniaków, cebuli, tudzież innych warzyw.
W kuchni potrzebne są także osoby pracujące na tak zwanym zmywaku. Choć praca uważana za najbardziej niewdzięczną, jakże potrzebną w każdym punkcie gastronomicznym – od małej kawiarenki po ekskluzywną restaurację.
Nie ma co ukrywać, że praca w gastronomii do najlżejszych i najłatwiejszych nie należy. Niewątpliwie najbardziej odnajdują się w niej osoby z pasją, dla których gotowanie i cała otoczka wokół daje poczucie radości i spełnienia.