
Poręba to niewielkie miasto liczące zaledwie osiem tysięcy sześćset pięćdziesiąt cztery mieszkańców, położone w powiecie zawierciańskim na powierzchni czterdziestu kilometrów kwadratowych. Jak w każdym małym mieście z ofertami pracy nie jest, aż tak kolorowo.
Sytuacja na rynku pracy
Na tysiąc aktywnych zawodowo mieszkańców Poręby pracuje jedynie osiemdziesiąt osiem osób. Bezrobocie w mieście jest stosunkowo duże, w 2015 roku było na poziomie trzynastu procent. Nic więc dziwnego, że duża część mieszkańców decyduje się na wyjazd z miasta za pracą. Ci, którzy pozostają w Porębie, głównie trudnią się rolnictwem, usługami i handlem.
Ciekawostka z Poręby
Można powiedzieć, że Poręba jest kolebką słynnych, śląskich „duszonek”, „pieczonek”, czyli przepysznej regionalnej potrawy składającej się z ziemniaków, boczku, kiełbasy, cebuli, kapusty, tudzież innych warzywnych dodatków, doprawionej solą i pieprzem, przyrządzanej w żeliwnym garnku na ognisku. W Porębie nosi ona nazwę „prażonki”. W mieście organizowany jest coroczny „Światowy Festiwal Prażonek”, którego główną atrakcją jest pieczenie tejże potrawy, wypełnionej aż stu sześćdziesięcioma kilogramami ziemniaków. W Porębie produkowane są także unikatowe naczynia do przyrządzania prażonek, czyli żeliwny kociołek z nóżkami i dokręcaną śrubą pokrywą. Tradycja produkcji sięga aż dwustu lat.